Arbetsterapeuters arbete med äldres matlagning - en kvalitativ undersökning om hur arbetsterapeuter arbetar i ordinärt boende
Sammanfattning: Att laga sin egen mat är en aktivitet som visat sig vara viktig för många äldre personer. Genom att fortsätta laga sin mat kan äldre personer uppleva självständighet och meningsfullhet i vardagen. Många äldre kan på grund av nedsatta funktioner inte längre laga sin mat själva. Ett vanligt alternativ för dem är att få färdiglagad mat hemsänd. Detta tillfredsställer inte alla äldre personer och vissa upplever att de förlorar sin självständighet och att de blir beroende av andra. Arbetsterapeuter kan med sin kunskap om vardagsaktiviteters betydelse för välbefinnande hjälpa den äldre att hitta lösningar i bland annat matlagningsaktiviteten. Syftet med denna studie var att undersöka om hur kommunala arbetsterapeuter arbetar för att hjälpa äldre personer att bibehålla matlagningsaktiviteten. Det framkom att arbetsterapeuterna ofta inte prioriterar matlagning i sitt arbete mycket på grund av tidsbrist. Matlagningsaktivitet ingick inte alltid direkt i deras arbetsuppgifter. Flera av arbetsterapeuterna tyckte att matlagning är viktigt att arbeta med och skulle vilja ha mer resurser att lägga på det.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)