Arbetsmiljö för underhållstekniker vid DynaMate AB: Kartläggning och förbättringsförslag vid underhåll av bearbetningsmaskiner

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sammanfattning:

Denna rapport summerar ett kartläggningsprojekt av underhållsteknikers arbetsmiljö vid DynaMate AB i Södertälje. Projektet har löpt mellan augusti och december 2010 inom ramen för examensarbete inför en civilingenjörsexamen vilket motsvarar 30 högskolepoäng, 20 veckors heltidsstudier. Projektet begränsades fysiskt till att omfatta underhållsarbete av bearbetningsutrustning inom Scania CV AB:s transmissionsenhet. Projektet syftar till att belysa brister och tillkortakommanden inom arbetsmiljöaspekter och arbetsmiljöarbete samt resultera i förslag till förändringar.
Underhållsarbete består av mindre och större arbetsuppgifter av såväl förebyggande som avhjälpande karaktär vid många olika typer av arbetsutrustning. Då befintliga analysverktyg av arbetsmiljöfaktorer oftast kräver ett väl definierat arbete vid ett avgränsat arbetsområde har delar av olika analysverktyg använts för kartläggningen av nuläget. Genom observationer med stöd av delar av olika analysverktyg kartlades och rangordnades riskkällor inom underhållsverksamheten. Vidare har en kartläggning genomförts av arbetsmiljöarbetet genom studier av arbetsskade- och tillbudsrapportering, riktlinjer, instruktioner och andra styrdokument.
Ur den totala kartläggningen valdes fyra större områden för utredning av bakomliggande orsaker: belastningsergonomi med böjda och vridna arbetsställningar, lagrad energi i form av elektricitet/hydraulik/pneumatik/släcksystem, arbete i truckområde/blockerade gångstråk samt arbete på hög höjd/klättring på maskiner.
Bakomliggande orsaker grupperades till tre områden: gränssnitt DynaMate AB – Scania CV AB, maskininköp samt beteenden. Inom gränssnitt DynaMate AB – Scania CV AB finns brister och förbättringspunkter av samverkans karaktär inom arbetsmiljöarbetet, kommunikation inför och efter underhållsinsats, delgivning av inträffade arbetsskador och tillbud et cetera. Maskininköp är en kritisk punkt som avgör många arbetsmiljöfaktorer under en längre tid, faror som byggs in i konstruktionen blir kostsamma att åtgärda. För att åstadkomma bra arbetsställningar vid underhållsinsatser måste åtgärder göras i inköpets tidiga skeden. Inom begreppet beteende finns efterlevnad av fastställda rutiner, brister i maskinkännedom, attityd av chanstagning för att lösa arbetsuppgifterna snabbare. Att snabbt komma igång efter ett oplanerat stopp är önskvärt dock inte på bekostnad av arbetssäkerhet.
Förslag lämnas om att involvera fler i arbetsmiljöarbetet och öka samverkan med Scanias organisation i form av gemensamma arbetsmiljöronder och riskbedömningar inom produktionsanläggningen. Förslag lämnas också om utökade insatser i inköpsprocessen där arbetsmiljöfaktorer får större vikt och påverkan i processens inledande steg. Förslag lämnas om att flera små steg tas för att på lång sikt påverka attityden bland underhållsteknikerna för minskad chanstagning, ökad eftertanke inför arbetsmoment, ökad incidentrapportering som i sin tur följs upp med grundorsaksutredning och täta återkopplingar. Förslag lämnas om att belysa specifika riskkällor för en arbetsutrustning i arbetsordern från underhållssystemet.
Förslag lämnas också till fördjupade studier inom inköpsprocessen ur ett arbetsmiljöperspektiv, utökning av rapporteringssystemet till att även inkludera anmälan av riskfyllda förhållanden (proaktiv anmälan) samt framtagning av ergonomibedömningsmetod för underhållsarbete.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)