Livet är en soppa och allt jag har är en gaffel - En kvantitativ studie om upptagenhet av kost och träning i en icke-klinisk population

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Lunds universitet/Institutionen för psykologi

Sammanfattning: Den aktuella studiens syfte var att undersöka om det finns ett samband mellan upptagenhet av kost och träning och fyra psykologiska faktorer: hälsoångest, självkänsla, känsla av sammanhang och kroppsuppfattning, då psykiskt välmående som begrepp är alltför mångfacetterat. Ett ytterligare syfte var att undersöka om upptagenhet av kost och träning skiljde sig åt beroende på specifika egenskaper hos deltagarna, exempelvis ålder, familjesituation och träningsmängd. Data samlades in genom ett digitalt formulär som spreds på Facebook, där 268 personer valde att delta. Resultatet visade att det fanns svaga till måttliga signifikanta samband mellan upptagenhet av kost och träning och samtliga psykologiska faktorer. Fyra multipla regressionsanalyser genomfördes för att undersöka om upptagenhet av kost och träning tillsammans predicerar utfallet på de psykologiska variablerna, vilka visade på svag till medelstor förklarad varians. Det fanns även signifikanta skillnader i upptagenhet av kost beroende på diet och träningsmängd, samt signifikanta skillnader i upptagenhet av träning beroende på ålder, familjesituation och träningsmängd. En klusteranalys visade att de som var yngre och tränade mer också hade en högre upptagenhet av träning, lägre känsla av sammanhang och sämre kroppsuppfattning. Studiens resultat indikerade att träning och kost inte enbart kan associeras med positiva konsekvenser för det psykiska måendet. Detta kan vara viktigt att ha i beaktning för hälso- och sjukvård och andra aktörer som jobbar för hälsofrämjande beteenden i samhället. Trots att fynden i studien är signifikanta så bör dessa tolkas med försiktighet på grund av metodologiska begränsningar.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)