Förpackningar till frukt ochgrönsaker i relation till matsvinn : En studie om förpackningar till frukt och grönsaker kan motiveras ur klimatsynpunkt

Detta är en Kandidat-uppsats från Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: En tredjedel av den globala producerade maten gick förlorad 2019 samtidigt som 690 miljoner människor gick hungriga. Maten som inte konsumeras står för 8–10% av de globala växthusgaserna. I Sverige står livsmedelsbutiker och hushållen för en stor del av matsvinnet, där det slängdes 70 000 ton från livsmedelsbutiker och grossister. För att minska matsvinnet och skydda livsmedel används förpackningar, där en huvudfunktion är att skydda maten och förlänga dess hållbarhet. Även om plastförpackningar gör klimatmässig nytta om mindre mängd mat slängs orsakar den stora problem om den inte återvinns utan hamnar i naturen och till slut i haven. Det är då viktigt att räkna på om mängden plast kan motiveras ur klimatsynpunkt för att den skyddar produkten och minskar svinnet. Syftet med studien var att undersöka om och för vilka frukt och grönsaker som plastförpackningar kan motiveras ur klimatsynpunkt om en minskning av svinn sker. Där målet med studien var att besvara för vilka frukt och grönsakers förpackningar kan motiveras utifrån om det sker en reduktion av svinn i butik och hushåll. För att kunna undersöka frågan togs frukt och grönsakernas klimatpåverkan fram samt förpackningarnas klimatpåverkan. Med hjälp av tidigare livscykelanalysstudier och SimaPro kunde data erhållas. Förpackningars material och mängd erhölls från Sydgrönt och Pacsystem samt från egen framtagen data från inköpta frukt och grönsaker. De frukt och grönsaker som undersöktes var morötter, plommontomat, snackstomat, paprika, äpple, avokado, päron, champinjoner, kiwi, broccoli, isbergssallat och bladsallad. Resultaten visade att bladsallad, avokado och plommontomat som odlas i växthus med stor sannolikhet kan motiveras för användning av förpackning med hänsyn till butik- och hushållssvinn. De frukt och grönsaker som osannolikt kan motiveras för användning av förpackning är frilandsodlade snackstomater, päron och champinjoner. Dessa livsmedel behöver en minskning av svinn i både hushåll och butik på över 28% vilket är en osäkerhet om det går att uppnå sådana minskningar av svinn. Orsaken till att de sannolikt inte kan motiveras är på grund av deras låga klimatpåverkan i relation till mängd förpackning och dess klimatpåverkan. Förpackningar med lägre klimatpåverkan som till exempel kartong bör användas för att förpackningar ska kunna motiveras på de frukt och grönsaker som är ömtåliga.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)