Från kärna till öl

Detta är en Kandidat-uppsats från Sektionen för ekonomi och teknik (SET)

Författare: Emelie Winge; [2007]

Nyckelord: Analytisk kemi;

Sammanfattning: Korn, vatten, humle och jäst är råvarorna för att göra ett gott öl. Innan man kan använda kornet blöts det i vatten och får ligga under värme för att gro. Detta kallas mältning och enzymet för att ombilda stärkelse i kornet till socker bildas. I kölnan torkas malten (kornet) med varmluft och transporteras till bryggeriet för bryggning. Malten krossas och blandas med vatten till en mäsk som värms upp. Detta är mäskningen där enzymet ombildar stärkelse till socker. När man silat blandningen, som nu kallas vört, kokas den kraftigt tillsammans med humlen som ger ölet smak. Sedan silar man bort humleresterna. Vörten går vidare till jäsning där de förjäsbara sockerarterna omvandlas till alkohol och när ölet jäst färdigt måste det lagras en tid, beroende på doft och smak. Slutligen filtrerar man ölet och tappar det på flaskor, burkar eller fat. Samtidigt pastöriserar man ölet dvs. tar kål på jästresterna och andra organismer som kan skada ölet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)