Utan barn skulle det vara tomt i mitt liv : En kvalitativ studie om upplevelser av föräldrarollen hos äldre män

Detta är en Kandidat-uppsats från Ersta Sköndal högskola/Ersta Sköndal högskola/Institutionen för socialt arbeteInstitutionen för socialvetenskap; Ersta Sköndal högskola/Ersta Sköndal högskola/Institutionen för socialt arbeteInstitutionen för socialvetenskap

Sammanfattning:

Föräldrarollen, och upplevelserna av den, varierar alltid utifrån många olika faktorer. Under mitten av 1900-talet var den gällande familjenormen att mödrarna tog allt ansvar för hem och omsorg av barnen, medan fäderna stod för försörjningen. Fäderna gavs alltså bara en liten möjlighet att lära känna/knyta an till sina barn när de var små.

Vilka effekter detta kan ha haft på relationen mellan fäderna och deras barn, då barnen blivit vuxna, är i stort sett ett outforskat område. Den här studien ämnar kunna belysa dessa. En kvalitativ studie genomfördes där ett antal äldre ensamstående fäder har intervjuats om deras upplevelser och erfarenheter av att vara småbarnsförälder under denna tid.

Resultaten från intervjuerna, tillsammans med relevant teori, har gett oss insikt i och förståelse för hur deras situation såg ut då och hur de upplever deras dåvarande fadersroll samt deras nuvarande relationer med de nu vuxna barnen.

De visade sig att alla de äldre fäderna som deltog i studien anser sig ha goda, och vad som ger intrycket av att vara kravlösa, relationer med sina nu vuxna barn. Detta trots deras vetskap om vissa försummelser av dem då de var små. Den dåvarande normen gällande familjeordning verkar inte ha haft någon negativ inverkan på just detta. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)