Vilse i kostrådsdjungeln : En kvalitativ studie om källor till kostinformation

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Fredrika Appelgren; Linnéa Johansson; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: Den kostrelaterade ohälsan ökar kraftigt samtidigt som hälsofrämjande myndigheter motsägs av självutnämnda kostexperter. I vilken utsträckning de olika kostråden baseras på vetenskap varierar. Syfte: Denna studie syftar till att undersöka faktorer bakom val av källor till kostinformation. Metod: Semistrukturerade intervjuer med sex informanter (50% kvinnor, ålder 21-28 år). Resultat: Tre teman identifierades i analysen: "tillgänglighet", "trygghet" och "förpackning". Aktiva sökningar efter kostinformation gjordes främst via internet av bekvämlighetsskäl. Grundat i tillit tar många utan vidare funderingar till sig råd förmedlade av familj, vänner, personer med experttitlar samt starka varumärken. Väl förpackad information ökar trovärdigheten. Kunskapsnivå och intresse för ämnet påverkade informanternas informantionssökande. Tryckta källor hade generellt högt förtroende, men aktualitet prioriterades över detta. Informanternas kännedom om Livsmedelsverket har i denna studie visats vara låg, vilket även stämmer överens med tidigare studier gällande denna åldersgrupp. Slutsats: Flera faktorer påverkar valet av källa till kostinformation. Den faktor som var viktigast för denna grupp informanters val av källa var bekvämlighet, följt av informationens förpackning. Ett källkritiskt förhållningssätt fanns hos informanterna men var inte avgörande för vilken källa som tillslut valdes. Resultaten från denna studie föreslår att fokus kan riktas mot hur informationen förpackas samt retoriskt förmedlas eftersom det visats spela en avgörande roll för informanternas val av källa.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)