Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan med inriktning ämnesområden och gymnasiesärskolans individuella program : pedagogers erfarenheter och uppfattningar

Detta är en Magister-uppsats från Högskolan Kristianstad/Fakulteten för lärarutbildning

Sammanfattning: Studiens syfte är att undersöka hur sex pedagoger beskriver sina erfarenheter och uppfattningar om vad som kännetecknar hem- och konsumentkunskapsundervisningen på grundsärskolan med inriktning ämnesområden och gymnasiesärskolans individuella program. Studien tar sin utgångspunkt utifrån ett sociokulturellt perspektiv. Genom semistrukturerade intervjuer synliggörs pedagogernas uppfattningar om undervisningen i hem- och konsumentkunskap. Studiens avsikt är inte att generalisera kring hem- och konsumentkunskapsundervisningen utan att bidra med en möjlig bild av ämnet. Resultatet visar på en hem- och konsumentkunskapsundervisning där pedagogernas mål är att eleverna ska bli så självständiga som möjligt i köket i framtiden. En överensstämmelse mellan pedagogernas uppfattningar är att det är viktigt för elevgruppen att lära sig att tillreda enkla måltider såsom frukost och mellanmål. Pedagogerna i studien anser även att det är viktigt för eleverna att känna till ”matlagningsspråket” som tillhör matlagning och bakning. På de undersökta skolorna undervisar man lika mycket i matlagning som i bakning. Förslag till fortsatt forskning är att undersöka hur eleverna använder den kunskap de har utvecklat genom undervisningen i hem- och konsumentkunskap efter avslutad skolgång. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)