En återanvändningsbar take away-låda? En studie om konsumenters förväntningar rörande en hållbar take away-låda

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Den utbredda take away-konsumtionen som förekommer i Sverige och världen i stort leder till att det slängs en stor mängd engångsförpackningar. De satsningarna som finns gällande livsmedelskonsumtion och hållbarhet fokuserar i huvudsak på matsvinn och ekologiska livsmedel. Förpackningssvinn i relation till livsmedelskonsumtion är ännu ett outforskat område. Syftet med examensarbetet är att identifiera konsumenters förväntningar och önskemål rörande en återanvändningsbar take away-låda inför framtida utveckling av en hållbar sådan och dess distributionssystem. Kvalitativa intervjuer har gjorts med sju regelbundna take away-ätare. I resultatet framgår att take away-konsumtion till stor del handlar om bekvämlighet och om att slå sig fri från planering. Intervjupersonerna ser en återanvändningsbar take away-låda som intressant och kan tänka sig att använda en sådan, förutsatt att lådan upplevs som ren och att det finns en variation gällande de maträtter som serveras i den återanvändningsbara take away-lådan. De sensoriska aspekterna anses viktiga, det är därför väsentligt att lådan är praktiskt utformad så att matens kvalitet inte försämras. Lådan önskas vara anpassningsbar och ha någon typ av separationsmöjlighet. Återlämningsstationer anses underlätta inlämnadet av lådan och göra distributionssystemet lättillgängligt. Det upplevs även som viktigt att lådan diskas av någon annan så att den blir ren och hygieniskt säker. Slutsatsen är att bekvämlighet är en förutsättning för användandet av en återanvändningsbar take away-låda. Ett community kring lådan kan underlätta distributionssystemet samt fungera identitetsskapande och motivera konsumenter till en mer hållbar take away-konsumtion.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)