Sambandet mellan alkohol och bukfetma

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Författare: Anna Eriksson; Karin Edenholm; [2013-05-31]

Nyckelord: alkohol; bukfetma;

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Sambandet mellan alkohol och bukfetma Författare: Anna Eriksson och Karin Edenholm Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-30 Bakgrund: Bukfetma är en del av det metabola syndromet som i sin tur har en prevalens på 20-25 % i hela världen. Problematiken med bukfetma är ansamlingen av visceralt fett som är en stor bidragande riskfaktor till hjärt- och kärlsjukdom. Alkohol påverkar dels kroppen metabolt men kan också leda till ökat energiintag, och dessa båda faktorer kan leda till ökad ansamling av visceralt fett. Trots detta finns det studier som visat att måttligt intag av alkohol är bra för hälsan. Bilden kompliceras ytterligare av att olika studier har visat motstridiga resultat rörande kopplingen mellan alkohol, olika typer av alkohol och mått på bukfetma. Syfte: Syftet med denna artikelgranskning är att undersöka det vetenskapliga underlaget för om alkoholintag är associerat med ackumulation av visceralt fett, mätt som midjeomfång (WC) och midje-höft-kvot (WHR). Sökväg: De databaser som användes i litteratursökningen var PubMed och Scopus. De söksträngar som användes var”(spirits OR beer OR wine) AND (waist circumference OR waist hip ratio)” och “alcohol drinking pattern AND (waist circumference OR waist hip ratio)”. Urvalskriterier: Studier inkluderades som tittat på alkoholintag och WC eller WHR samt justerat för confounders. Datainsamling och analys: Fem studier matchade inklusionskraven. Dessa bedömdes ha låg studiekvalitet. Slutsatser evidensgraderades enligt GRADE med avseende på effektmåtten WC och WHR. Resultat: Positiva linjära eller j-formade samband mellan alkohol och WC och/eller WHR sågs i fyra av fem granskade studier. Inga enhetliga resultat gällande alkoholsort fanns. Slutsats: I nuläget finns det inte evidens för att göra ändringar i Nordic Nutrition Recommendations gällande alkohol. Det vetenskapliga underlaget är för litet och mer forskning inom området krävs.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)