Avel för effektivare nötkreatursproduktion ur ett hållbarhetsperspektiv

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

Författare: Olivia Jansson; [2019]

Nyckelord: miljö; ekonomi; välfärd; avelsmål;

Sammanfattning: För att en mer hållbar och effektiv animalieproduktion ska kunna uppnås behöver avelsarbetet utformas utifrån olika hållbarhetsaspekter. De hållbarhetsaspekter som tas upp i detta arbete är ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Kopplade till dessa finns det direkta produktionsegenskaper och funktionella egenskaper som formar avelsmålen. För lantbrukaren är en god ekonomi en av de viktigaste aspekterna men för många konsumenter är det viktigt att produktionen bygger på livsmedelssäkerhet och djurvälfärd. Globalt sett är miljöpåverkan och lokalt anpassade djur två viktiga förutsättningar i framtiden. Att definiera vilka värden som utmärker hållbarhet är svårt då de olika hållbarhetsaspekterna ofta påverkar varandra. Att rangordna vilken hållbarhetsaspekt som är viktigast är också svårt. Egenskaperna värderas olika beroende på bakgrund och kunskapsnivå hos den som utformar avelsmålet. För att en hållbar produktion ska uppnås måste alla aspekter granskas och värderas på ett liknande sätt. Att avla för hållbar produktion kräver stor kunskap och eftertanke för att ingen viktig egenskap ska försvinna och den genetiska mångfalden behållas.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)