Teoriavsnitt i läroböcker och inspelade föreläsningar om linjär ekvationslösning : Vad väljer gymnasieelever och påverkas valet av läromedlens språk, representationsformer eller verklighetsanknytning?

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Författare: Henric Hallberg; [2019]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Detta arbete undersöker hur elever ställer sig till teoriavsnitt i tryckt respektive inspelat format. Vad väljer de helst och vet lärare vad eleverna föredrar? Dessa frågor har besvarats med hjälp av en enkätundersökning för 161 elever och åtta lärare från två kommunala skolor. Dessutom analyseras ekvationslösningsavsnitten i några av de läromedel, som används av eleverna, för att jämföra elevönskemål med didaktisk forskning. Analysen utgår ifrån ett ramverk centrerat kring tre framgångsfaktorer för lärande − språk, representationsformer och verklighetsanknytning. Resultaten visar att eleverna föredrar inspelade föreläsningar i matematik framför teoriavsnitt i läroböcker. Anledningar som anges är många. Vissa ser fördelen med att få en andra “lärarledd” genomgång, medan andra upplever att filmerna erbjuder omväxling, stöttar personer med läs- eller koncentrationssvårigheter och använder bilder på ett förtjänstfullt sätt. Majoriteten av lärarna antog att eleverna föredrog inspelade föreläsningar. Skillnader mellan teoriavsnitt i text och inspelade föreläsningar kunde identifieras för samtliga framgångsfaktorer som nämns i den tidigare forskningen. Språk och representationsformer var dock faktorerna som utgjorde den gemensamma nämnaren för didaktikforskningen och elevönskemålen. För att eleverna lättare ska hitta material av hög kvalitet, bör den undervisande läraren rekommendera lämpliga filmklipp, så att elevers självstudier kan underlättas och få bättre effekt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)