Hälsa på tallriken

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för tjänstevetenskap

Sammanfattning: Hälsa är idag ett hett samtalsämne. Intresset syns inte bara i olika sociala medier utan numera även tydligt i dagligvaruhandelns hyllor bland all vanlig mat. Vad vi handlar, lagar och äter har blivit allt tydligare markörer för vilka vi är och vi vill vara. Att äta hälsosamt idag är därför inte bara förknippat med fräscha sallader utan kan också innebära att man äter ekologiskt, vegetarisk eller livsmedel tillsatta med extra protein. I samband med att intresset för hälsa ökar skapas trender förknippade med livsmedel och olika kosthållningar. Trots att begreppet hälsa inte anses vara en trend kan det ses som ett paraplybegrepp för olika trender inom hälsa. Det kan således tänkas vara utmanande för livsmedelsaktörer att skapa ett utbud som ska besvara konsumenternas fragmenterade efterfrågan när synen på vad hälsa är så pass individuell. Syftet med studien är därför att skapa förståelse för vilka faktorer som bidrar till att utbudet av livsmedel ser ut som det gör och hur det bidrar till förändrade konsumtionsbeteenden. De frågeställningar arbetet baseras på är: 1. Hur har en ökad medvetenhet om hälsa påverkat dagens livsmedelskonsumtion? och 2. Hur upplever aktörer inom livsmedelsbranschen ett ökat fokus på hälsa? Baserat studiens syfte och frågeställningar genomfördes djupintervjuer med personer som arbetar inom olika livsmedelsföretag. Utöver en utgångspunkt i teoretiska resonemang kring hälsa, konsumtion, trender och marknadsföring samt kunskap från intervjurespondenterna användes utredningar och rapporter kring livsmedel, kost och hälsa som kompletterande empiriskt material. Utifrån analysen har vi således kunnat konstatera att olika synsätt om vad som är hälsa har bidragit till flera olika kostpreferenser, något som livsmedelsaktörer upplever som både utmanande och möjliggörande. På så sätt har inte bara slutsatser kring studiens frågeställningar kunnat dras utan även genererat ett vetenskapligt bidrag till forskningsområdet för konsumtion kopplat livsmedel utifrån ett hälsoperspektiv. Slutligen har analysen bidragit till intresseväckande insikter om bland annat kunskap och utbildning som tas upp i uppsatsens avsnitt om diskussion.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)