Att forma marken och skapa upplevelse : om hur nivåskillnader och höjdsättning påverkar den rumsliga upplevelsen av en plats

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

Sammanfattning: Syftet med detta examensarbete har varit att skaffa en både bredare och djupare förståelse för hur olika platser påverkas av hur marken är formad. Hur påverkar markens form hur en plats upplevs, hur det känns i kroppen, hur människor agerar, rör sig, tittar? Huvudfrågan har under arbetets gång varit: hurdan är den rumsliga upplevelsen av en plats, med hänsyn till markens form och lutning? Metoden för att finna svar har varit att dels söka i litteratur, se vilka teorier det finns om detta sedan innan, och om det finns några motstående teorier. Dels har jag valt ut och besökt ett antal platser där jag iakttagit både mina egna upplevelser samt andra människors agerande. Trots att höjdsättning av mark och utformning av mark – med olika terrasseringar, slänter m.m. – är en stor och viktig del i landskapsarkitektens yrkesroll, visade det sig inte finnas mycket litteratur i ämnet. Kunskapen kring detta verkar istället förvärvas genom att jobba med dessa frågor tillsammans med erfarna kollegor. Den litteraturteori som finns är i stort sett samstämmig kring hur slänter, höjder, dalar etc. påverkar vår rumsliga upplevelse. Från platsbesöken har jag kunnat konstatera att det jag läst i teorin mestadels stämmer överens med mina iakttagelser, men jag anser att rumslig upplevelse är mer komplext än vad jag läst mig till. Förutom att upplevelsen skiljer sig markant åt beroende på hur lång du är, så har jag noterat att slänters lutning har stor påverkan på rummets känsla och utbredning. Samverkan mellan avstånd i höjd och i plan skulle kunna utforskas mer. Min slutsats är att arbetet med att forma och modellera marken verkligen är en tillgång i gestaltningsarbetet, samt att landskapsarkitekter bör utnyttja sin breda kompetens om både den tekniska och den rumsliga aspekten, för att rita och utforma funktionella platser som är tydliga och intressanta. Att höjdsättning är ett lika viktigt och intressant verktyg som materialval och växtlighet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)