Funktionsblandning och tillgänglighet: möjligheter vid stadsutveckling i Västerås

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Sammanfattning: Sedan 80-talet har inställningen till funktionsplanering av städer svängt från funktions- uppdelning till funktionsblandning. Anledningen är att funktionsblandning främjar stadsmiljöer för fotgängare och cyklister, ökar det sociala klimatet i gaturummet och minskar miljöpåfrestningarna genom möjlighet till samordnad logistik. Men även om stadsrum och stadsformer på pappret i många fall anpassas för att stödja funktionsbland- ning så blir resultatet inte alltid en funktionsblandad stad. Idag börjar planeringsfältet inse att istället för att planera funktionsblandning måste de incitament som stödjer funktionsblandning planeras för. För att möjliggöra denna planering måste verktyg och analysmetoder användas och utvecklas för att mäta vilka grader och typer av funktions- blandning som en plan har potential för. I samband med stadsbyggnadsprojektet 3B i Västerås fanns en möjlighet att fördjupa sig i funktionsblandning och vilka incitament som främjar en funktionsblandad stad.
Syftet med detta arbete är att undersöka samband mellan funktioners integration och rumslig integration i befintlig bebyggelse. Om samband kan hittas bör dessa kunna förklara hur funktioner kommer att fördela sig i en stad. För att ta reda på eventuella samband genomfördes en inventering av befintliga funktioner i ett studieområde i Väs- terås. Inventeringen jämfördes sedan med space syntax och dess integrationsanalys.
Genom studien kunde det påvisas hur funktionerna kommersiella verksamheter, bostäder och arbetsplatser fördelade sig efter olika rumsliga förutsättningar i staden. Resultatet tillämpades på projekt 3B:s planer för ett nytt Stationsområde i Västerås efter fem olika utformningsalternativ. Vid tillämpningen kunde områdets potential till funk- tionsfördelning, vid de fem olika alternativen, påvisas.
Slutsatsen är att det går att se samband mellan funktioners integration och rums- lig integration i bebyggelsen. Med dessa samband går det att på förhand bedöma vilka typer av funktioner som placerar sig var i en stad. Det är dock först när Stationsområdet är fullt utbyggt som det finns chans att undersöka om tillämpningen stämmer överens med det verkliga utfallet.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)