Kan Campylobacter överföras via hönsägg?

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Sammanfattning: Campylobacterios är den vanligaste rapporterade orsaken till magtarminfektion hos människor i såväl Sverige som övriga Europa och USA. Campylobacter jejuni subsp. jejuni är den underart som oftast orsakar sjukdom. Sjukdomen orsakar stora ekonomiska kostnader för samhället varje år. Det är också ett stort lidande för människor som blir smittade då de vanligaste symtomen är diarré, buksmärtor, kräkningar och feber, dessutom finns risk för att man drabbas av följdsjukdomar. Det krävs endast att man får i sig en liten mängd bakterier för att bli sjuk. De vanligaste orsakerna till att drabbas av campylobacterios är genom att konsumera kontaminerade kyckling/kycklingprodukter, mjölkprodukter eller vatten. De flesta djur kan ha Campylobacter i träcken utan att bli sjuka. Slaktkycklingar kan ha höga halter av Campylobacter i träcken vilka kan överföras till slaktkropparna vid slakt, och som sedan kan smitta konsumenten. Ägg kan komma i kontakt med träck i kloaken hos hönan och kan då bli kontaminerade med Campylobacter på skalet, och då i teorin möjligen överföras till människor eller kycklingar. Det är dock inte känt huruvida människor kan smittas av Campylobacter via äggskal, eller om Campylobacter kan överföras från höna till kyckling via äggskal. Syftet med denna studie var att undersöka om Campylobacter kan överleva på utsidan av ägg och i så fall hur länge. Resultaten kan bidra till att besvara frågeställningarna om kontaminerade konsumtionsägg kan orsaka campylobacterios hos människa samt om Campylobacter kan överföras från föräldradjur till kycklingar vid förekomst av Campylobacter på utsidan av ägget. Överlevnad av Campylobacter på ägg undersöktes genom att ägg doppades i buljonger med olika koncentrationer av Campylobacter samt med eller utan tillsats av en blindtarmslösning. Äggen förvarades i kyl och analyserades efter olika lång tid avseende överlevnad av Campylobacter. Analyserna gjordes genom standardiserade metoder (ISO 10272) genom anrikning i Bolton buljong och odling på mCCD-agar. Tre olika sekvenstyper av Campylobacter jejuni (ST-257, ST-148 och ST918) med olika ursprung användes i studien. Campylobacter överlevde på 16 av 90 ägg som analyserades efter ett dygn. På ett ägg kunde Campylobacter påvisas efter 10 dygn. Baserat på resultaten i denna studie går det inte att utesluta att det som konsument finns en risk att bli smittad av Campylobacter via ägg. Risken är dock liten då det är en rad kriterier som behöver uppfyllas för att det ska vara möjligt. Risken är dock större för personal på packerier och på gårdar som hanterar ägg kort efter att de värpts. Det finns också en risk att en miljösmitta på exempelvis ett kläckeri skulle kunna härstamma från ett ägg kontaminerat med Campylobacter.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)