Rött kötts cancerogena effekt med fokus på hemjärn

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Department of Molecular Sciences

Sammanfattning: Syftet med denna rapport är att undersöka rött kötts cancerogena effekt med fokus på hemjärn, kolorektalcancer och tillagningsmetod. Rapporten är en litteraturstudie, där ett flertal databaser använts. Rött kötts cancerogena effekt påverkas av ett flertal olika mekanismer, hemjärn bidrar till en ökad risk för cancer via ett antal olika mekanismer. En av dessa mekanismer är endogen nitrosering, hemjärn stimulerar produktionen av de mutagena nitrosoföreningarna. Hemjärn bidrar även till att den oxidativa stressen ökar, likaså bidrar den till cytotoxitet och lipidperoxidation, förändring i tarmmikrobiotan, skador på slemskitet och förändring av immuncellers funktion vilket resulterar i en ökad risk för kolorektalcancer. Mekanismerna som hemjärn bidrar med är beroende av varandra. Eftersom alla mekanismerna på ett individuellt plan orsakar en ökad risk för kolorektalcancer kan de tillsammans ses som en enda stor mekanism bakom den ökade risken för kolorektalcancer. Under tillagningen av rött kött omvandlades hemjärn till fritt järn i samband med att rött kött blev tillagat under en längre tid, i samband med tillagningen minskade andelen hemjärn och mängden fritt järn ökade visade en studie. Detta orsakade förmodligen att fler reaktioner hann hända under tillagningen. Slutligen, rött kött bidrar till utvecklingen av kolorektalcancer. Detta genom en rad olika föreningar, däribland hemjärn. Hemjärn bidrar till kolorektalcancer genom att det påverkar flera olika mekanismer. Tillagningsmetoden påverkar omvandlingen av hemjärn till fritt järn.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)