”Alla får vara med och leka” : En kvalitativ undersökning om hur förskolepersonalens förhållningssätt och kunskaper om sociala relationer påverkar barns möjlighet till lek och lärande i förskolan.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Mälardalens högskola/Akademin för utbildning, kultur och kommunikation

Sammanfattning: Förskolan är starten på det livslånga lärandet och genom leken kan barnen utvecklas och skapa lärande. Trots att barnen leker stora delen av dagen finns det en risk att de inte får medverka och känna sig inkluderade i leksituationer. Syftet var att undersöka förskolepersonalens roll för barns skapande av sin lekförståelse. Som metod har semistrukturerade intervjuer använts där 11 respondenter har deltagit. I relation till det sociokulturella perspektivet har förskolepersonalens syn på leken undersökts. Kan alla vara med och hur bidrar förskolepersonalen till att barnen skapar lekförståelse? I resultatet framkom att leken leder till social kompetens, att påståendet ”alla får vara med” är komplext och att skapandet av lekförståelse beror på vilken strategi som används. En viktig aspekt som upptäcktes var att barns sociala kompetens påverkar deras skapande av lekförståelse. Slutsatsen är att förskolorna behöver lägga stor vikt vid att utveckla barns sociala kompetenser och därigenom deras förståelse för leken.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)