In vino veritas : en studie om svenska vingårdar och om de svenska vinböndernas livsform

Detta är en L3-uppsats från SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Sammanfattning: Vinodling är en relativt ny jordbruksform i Sverige. Det finns spår som tyder på att vinodling har förekommit i Sverige under yngre stenåldern, men i dagens samhälle är det få som förknippar det med det kalla landet i norra Europa. Vinodling i Sverige är en utmaning på grund av landets geografiska läge och kalla klimat. Sverige har också ett alkoholmonopol vilket innebär att gårdsförsäljning inte är tillåtet, som i sin tur försvårar vinböndernas verksamheter. Denna uppsats undersöker hur svenska vinbönder började med vinodling och hur verksamheterna kring vingårdarna ser ut. Det är en kvalitativ studie baserad på intervjuer med vinbönder på olika vingårdar i Sverige. Studien undersöker vilka som börjar med vinodling, deras motiv för detta samt vilka typer av verksamheter som vinbönderna driver; hobbyodling eller odling med kommersiella syften. Begreppet livsformer fungerar i studien som ett verktyg för att förstå vinböndernas verkligheter. Egenpraktiken är en livsform, och används som en del av detta begrepp för att analysera vinböndernas verksamheter och är en intressant aspekt gällande hur arbetet fungerar på vinodlingarna. En del i studien har varit att undersöka männens och kvinnornas roller inom egenpraktikens livsform där rollerna är uppdelade i två sociala strukturer; bekräftare och bemyndigad, utifrån ett genusperspektiv.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)