När maten blir ett problem : En litteraturstudie om undernäring hos den äldre människan

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap

Sammanfattning: Undernäring hos äldre personer kan ha flera orsaker. Såväl fysiska, psykiska och psykosociala faktorer kan leda till undernäring. Uppsatsen fokuserar på undernäring hos äldre personer som bor i eget eller särskilt boende. Syftet med uppsatsen är att belysa vilka orsaker som kan ligga bakom undernäring hos äldre människor samt beskriva vilka åtgärder sjuksköterskan inom hemsjukvården kan vidta för att motverka detta. Metoden som använts är litteraturöversikt. I arbetet redovisas vilka effekter undernäring får för den äldre människan, såsom ökad infektionskänslighet, försämrad sårläkning, nedsatt funktionsförmåga och ökat behov av sjukhusvård. Orsaker till undernäring kan bl a vara försämrat tandstatus, sväljningssvårigheter, minskad aptit pga försämrat smaksinne och förändringar i mag-tarmkanalen. Även psykosociala och ekonomiska faktorer kan ha betydelse. För att bedöma om undernäring eller risk för undernärig föreligger finns olika bedömningsinstrument tillgängliga. Här beskrivs Mini Nutritional Assessement (MNA), Nutritional Form For Elderly (NUFFE) samt Malnutrition University Screening Tool (MUST). När riskpatienten är identifierad blir kostråd en av sjuksköterskans åtgärder, såsom vad kosten bör innehålla och hur måltider fördelas över dagen. Måltidsmiljöns betydelse, vikten av fysisk aktivitet för att förbättra aptiten samt munnen och tändernas betydelse för aptit och förmåga att äta berörs. Vikten av att ha rutiner för riskbedömning diskuteras. Även vårdarens förhållningssätt är av betydelse för att lyckas med nutritionsarbetet. Måltiderna bör ges gott om tid och personalen bör vara observanta på svårigheter för patienten att äta. Sjuksköterskan ansvarar för att patienten får sitt näringsbehov tillgodosett, men de praktiska arbetsuppgifterna kring måltiderna utförs av personal med lägre utbildning. Därför är undervisning en viktig del av sjuksköterskans arbete.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)