Livsmedelssäkerhet och matförgiftningar : En enkätundersökning om inställning, kunskap och beteende hos vuxna gällande livsmedelssäkerhet och matförgiftningar

Detta är en Kandidat-uppsats från Institutionen för kostvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Det sker många matförgiftningar i Sverige varje år, kostnaden för matförgiftningar ligger runt 730 miljoner per år, vilket är en stor kostnad för skattebetalarna. Matförgiftningar är ett samlingsnamn för olika förgiftningar via mat. Grundförutsättningar för en säker livsmedelshantering är god personlig hygien, kontroll vid mottagning av varor och temperaturkontroller av livsmedlet. I en studie i USA var det 182 av 313 som hade blivit matförgiftade. 22 % av deltagarna trodde att det var på en plats utanför hemmet. Syfte Syftet var att ta reda på allmänhetens inställning, kunskap, erfarenhet och beteende angående livsmedelsäkerhet och matförgiftningar. Metod Det genomfördes en enkätstudie med 99 användbara enkätsvar. Dessa sammanställdes i SPSS och Excel. Vid fastställning av signifikanta skillnader och samband så användes Chi-två test och Fishers exakta test. Signifikansnivån sattes till p<0,05. Resultat En majoritet av deltagarna som svarade på enkäten var omedvetna om vart man anmälde en matförgiftning. Deltagarna var även mindre medvetna om riskerna med ett livsmedel som t.ex. babyspenat i jämförelse med t.ex. kyckling som deltagarna var mer försiktiga med. Slutsats Livsmedelsverket och kommuner behöver gå ut med information på något sätt som når offentligheten. Information som verkar behövas är vad man gör vid eventuell matförgiftning och vart man anmäler den, även information om livsmedelsäkerhet och fakta om matförgiftningar för en bra kunskapsgrund behövs. Testgruppen underskattade risken att bli smittad av salmonella genom grönsaker och få personer inom testgruppen visste vart man ska anmäla en matförgiftning

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)