Hinder & möjligheter med digitala vårdmöten : En kvalitativ undersökning om verksamma dietisters upplevelser och erfarenheter av att genomföra videobesök med patienter

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Jenny Lyktberg; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Digitaliseringen av hälso- och sjukvården har skapat nya sätt för vårdpersonal att interagera med patienter. Mot bakgrund av att samtalet är centralt för dietistens arbete är det av intresse att undersöka hur dietister upplever att mötet och samtalet med patienten fungerar digitalt. Syfte: Syftet var att undersöka verksamma dietisters upplevelser och erfarenheter av att genomföra videobesök med patienter. Detta med särskilt fokus på vilka hinder och möjligheter som denna form av vårdmöte medför. Metod: Kvalitativa semistrukturerade intervjuer genomfördes på sju informanter. Rekryteringen skedde genom ett bekvämlighetsurval baserat på det personliga kontaktnätet och ett snöbollsurval. Intervjuerna genomfördes via Teams för att sedan transkriberas och analyseras med tematisk analys. Resultat: Informanterna upplevde att digitala videobesök ledde till ökad tillgänglighet, effektivare arbete och möjlighet till att arbeta på distans. I jämförelse med telefonbesök tillförde videobesöken visuella möjligheter som förbättrade kommunikationen och möjliggjorde att dietisten kunde få en inblick i patienternas hemmiljö. I intervjuerna framkom dock att videobesök inte var lämpligt vid alla typer av diagnoser och sjukdomstillstånd. Informanterna var även eniga om att praktiska och visuella hinder försvårade dietistens arbete och bedömning av patienten. Slutsats: Dietisternas upplevelser och erfarenheter av att genomföra videobesök med patienter var i stora drag positiva. Möjligheterna betraktades vara ökad tillgänglighet till dietistvård och effektiviserat arbete. Begränsningarna var främst kopplade till patienternas diagnoser, praktiska arbetsmoment och visuella hinder. Det krävs mer forskning för att kunna generalisera resultaten till allmän dietistverksamhet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)