Keramiska föremål i kontakt med livsmedel : en sammanställning av lagstiftning som rör keramiska föremål i kontakt med livsmedel samt faktorer som påverkar migration av metaller

Detta är en Magister-uppsats från SLU/Department of Molecular Sciences

Sammanfattning: Utifrån en ny bestämmelse i livsmedelslagen ska livsmedelskontrollen framöver även omfatta material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Det här arbetet fokuserar på den lagstiftning som gäller för keramiska material i kontakt med livsmedel, hur migration från keramiska material påverkas samt en inventering av kontaktmaterialverksamheter inom Skellefteå kommun. De faktorer som påverkar migration från keramiska material är vilka råvaror som används vid tillverkningen, hur dessa används ihop med varandra och hur bränningen av föremålet sker. Risken för migration kan därför minskas genom en god kunskap under tillverkningen av keramiska föremål. En annan faktor som påverkar migrationen är hur föremålet används till livsmedel. Där sura livsmedel, hög temperatur och förvaring en längre tid ökar migrationen. Den lagstiftning som gäller för keramiska material är förordning (EG) nr 1935/2004 om kontaktmaterial, förordning (EG) nr 2023/2006 om god tillverkningssed samt specifik lagstiftning för keramiska material i LIVSFS 2011:7. Inom Skellefteå kommun har det konstaterats att det finns sju aktiva keramiker som producerar material för kontakt med livsmedel samt en verksamhetsutövare som importerar kontaktmaterial från Kina.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)