Vem väljer att konsumeraekologiska produkter i Sverige?

Detta är en Master-uppsats från Linköpings universitet/Nationalekonomi

Sammanfattning: På livsmedelsmarknaden finns det olika produkter som konsumenten kan välja mellan. Valensom görs inom dagligvaruhandeln kan påverka individen och samhället på olika sätt, dåprodukter har olika näringsinnehåll och de har producerats under olika förutsättningar. För attkonsumenten ska veta hur olika produkter påverkar individen och samhället finns det olikamärkningar såsom Fairtrade och KRAV. Ekologiska produkter marknadsförs som hälsosammasamtidigt som de ska vara bättre för miljön än icke ekologiska produkter. Den ekologiskamarknaden har ökat de senaste 5 åren. Av den anledningen finner vi det intressant att analyseravem som väljer att konsumera ekologiska produkter och varför.Syftet med studien är att analysera vilka faktorer som påverkar konsumenternas val attkonsumera ekologiska produkter. För att kunna analysera de olika faktorerna användskvantitativa ansatser. Data samlas in genom en enkätundersökning och analyseras medekonometriska tekniker. Resultatet analyseras även med hjälp av ekonomiska teorier.Enkätundersökningen genomförs på den svenska marknaden, i de två kommunerna Norrköpingoch Ockelbo.Studiens resultat indikerar att utbildning, kön, upplevd kunskap om ekologiska märkningar,upplevd mediepåverkan, härkomst och kommun är signifikanta variabler för att förklaraekologisk konsumtion. Resultatet indikerar även att de två viktigaste argumenten för attkonsumera ekologiska produkter är ur hälso- och miljösynpunkt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)