Förståelsen om FN:s globala hållbarhetsmål : Hur arbetar småföretag med FN:s globala hållbarhetsmål

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Industriell ekonomi

Sammanfattning: Tidens största utmaning idag är klimatförändringen och dess negativa effekter. En grund till många fall av att politisk instabilitet, hälsorisker och ojämlikheter i mänskliga rättigheter är ohållbara konsumtions- och produktionsmönster som leder till miljöförstöring och sociala orättvisor. Tillväxtverket (2020) utförde en undersökning som har påvisat att närmare hälften av de svenska näringsliv arbetar med ett hållbart arbete. Men å andra sidan är det viktigt att iaktta att arbetet mot hållbar utveckling har utvidgat sig och blivit allt mer komplicerad att uppfylla de senaste decennierna.  Syftet med denna studie har varit att undersöka hur de mindre företagen värdesätter FN:s globala hållbarhetsmål 12.4 i två olika branscher, samt hur de aktivt arbetar med att förbättra det. Syftet har uppfyllts genom att författarna genomfört intervjuer med två mindre fallföretag, det ena är Gästrike Ekogas och det andra är St:Eriks. Författarna har därmed genomfört en litteraturstudie i områden som anses relevanta. Studien identifierade två nyckelfaktorer, den första nyckelfaktorer är att Gästrike Ekogas inte arbetar utifrån den globala målen och har därför inte värderingar. För att förbättra arbetet inom hållbarhet har det även påvisats att verksamheten saknar resurser. Den andra nyckelfaktorer som författarna identifierat, är att St:Eriks vision är att de ska vara det självklara valet för hållbar samhällsbyggnad, vilket visar att de har en seriös värdering för hållbarhet. De tar också miljön som ett nyckelområde och har arbetar hårt med det. Eftersom företaget överväger utsläpp av kemiska ämnen och dess konsekvenser arbetar St:Eriks också ständigt för att minska dessa utsläpp med hjälp av sina interna resurser och tredje part. Det har även påvisats för att verksamheten i fråga skall ha en kapabilitet att kombinera ny teknik, förändringar till praxis, med nya affärsmodeller. För att verksamheter lyckligtvis skall anta och implementera en hållbar konsumtion och produktion handlar det i princip om att kräva förändring i organisationens vision och utbildningar. Med tanke på att St:Eriks produkter har en lång livslängd så var det väldigt viktigt för dem att förhålla sig till FN:s 12e globala mål då den innefattar produktion och konsumtion. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)