Var uppkommer svinn inom brödindustrin?

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Industriell produktion

Författare: Frida Levin; Frida Nordanås; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Att mat slängs i livsmedelskedjans alla steg är ett problem som under de senaste åren fått allt mer uppmärksamhet, då livsmedel som det inte är något fel på kastas eller blir till djurfoder. Att inte ta tillvara på det som produceras är kostsamt och onödigt slöseri med resurser. Syftet med denna studie var att ta reda på var svinn uppkommer i livsmedelskedjan och varför. Att kartlägga hela kedjan för alla olika livsmedel är ett stort projekt, därför genomfördes studien med fokus på den svenska brödindustrin. Vetenskapliga artiklar och litteratur studerades för att få en tydlig bild av hur livsmedelsindustrin ser ut. Därefter genomfördes en fallstudie på ett företag i Stockholm, där en person med lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och brödindustrin intervjuades. De delar av livsmedelskedjan som studerades var de som fanns inom företaget, vilka var kvarn, bageri och handel. Resultatet av studien visade att det i den studerade livsmedelskedjan, liksom många andra, uppkommer svinn i alla led men att den betydande delen finns inom handeln. Avtalet mellan återförsäljare och producenter samt slutkonsumenters beteende har en avgörande roll till varför svinn uppkommer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)