Hem- och konsumentkunskapslärares uppfathingar om

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Begreppet hälsa kan beskrivas som ett tillstånd eller en process, men även som ett resultat, mål eller medel. Enligt WHO (1948) finns det tre aspekter av hälsa; den fysiska, psykiska och mentala hälsan. Dessa är de mest använda och accepterade grundsynen och används i detta arbete for att diskutera hälsa. Syftet med studien var att undersöka uppfattningar kring perspektivet hälsa hos några lärare som undervisar i hem- och konsumentkunskap. Ett delsyfte innebär också att ta reda på hur lärarna relaterade undervisningen till styrdokumentens riktlinjer. Studiens datamaterial baserades på kvalitativa intervjuer med sex lärare i hem- och konsumentkunskap. Av resultatet kan man konstatera att lärarna överlag såg hälsoperspektivet i undervisningen som en helhet. De vill ge eleverna verktyg för att de senare i livet skulle kunna klara sig själva. Lärarna menade att hämmande effekter för undervisningen inom hälsoperspektivet handlade om kunskaper. De syftade på att elevernas dåliga tidigare kunskaper eller "felaktig'; kunskap var en hämmande faktor men även tiden likaså. Slutsatsen i denna studie är att det krävs kunskap och engagemang för att kunna driva en hälsofrämjande skolutveckling i ämnet hem- och konsumentkunskap. Då behövs resurser och utbildning i ämnet hälsa och detta kan göras genom att stärka de berörda lärarna med kompetensutveckling' Hem- och konsumentkunskapen har minst antal timmar enligt timplanen i grundskolan, varpå man kan börja reflektera om det är rimligt att ämnet ska ha lika många strävans- och uppnåendemål som andra ämnen med större timplan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)