Cityscape Coaster

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från KTH/Arkitektur

Sammanfattning:

Flykt i hög hastighet genom stadens raviner och klipplandskap, i en hängande berg-och-dalbanevagn med fötterna dinglande över stadslivet påverkas stadsuppfattningen av det visuella flödet. Hela tiden växlande g-krafter, ett lätt sommarregn och vinden i håret gör stadsupplevelsen fysisk på riktigt. Stockholms landmärken är välbekanta, där de glider i och ur synfältet, men ändå inte. Folk på marken tittar på dig, skrattar.

Där! Visst var det din gamla fysiklärare i gathörnet? Borta!

Projektet beskriver en berg-och-dalbana i Stockholms City. Banan förbinder Sergels Torg med Stureplan via loopar och svängar över tak, mellan hus, i gränder, över Kungsgatan och stannar till på ett par andra platser. Syftet är flerfaldigt; erbjuda en för storstäder unik typ av sightseeing, skapa möjlighet till den hisnande omedelbara glädjen som bara kan uppstå när kroppen utsätts för kontrollerade g-krafter, vara ett dekorativt slingrande fackverk med organiska stolpar i en hård stadsmiljö och frigöra de krafter som kan uppstå när människan möter staden på ett oväntat sätt.

Som en del av projektet har ett flertal digitala verktyg utvecklats för att formge, analysera och simulera en rolig och njutbar berg-och-dalbanefärd. För generering av strukturens form, utifrån åkturens och stadens förutsättningar. För visualiseringar med planer, sektioner, animationer, bl.a. annat via kopplingar till karttjänster på internet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)