Hållbart chefskap – en kartläggning av påverkansfaktorer för ett hållbart chefskap

Detta är en Master-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för organisation och entreprenörskap (OE)

Författare: Sven-Åke Gustavsson; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Den psykosociala arbetsmiljöns koppling till människors mentala och fysiska hälsa har fått allt större uppmärksamhet under senare år. Det är emellertid medarbetarna som har varit i fokus medan chefers hälsa och psykosociala arbetsmiljö utforskats i begränsad omfattning. Mot bakgrund av alltmer komplexa chefsroller och stort rekryteringsbehov av nya chefer inom de närmaste åren aktualiseras förutsättningar för ett hållbart chefskap d.v.s. att chefen fungerar i sin roll och mår bra. En litteraturgenomgång visar att chefers förutsättningar för ett hållbart chefskap är understuderat. En enkätundersökning genomfördes bland samtliga första linjens chefer och mellanchefer i ett landsting för att kartlägga hur inre, individuella faktorer respektive yttre, organisatoriska faktor påverkar ett hållbart chefskap i positiv respektive negativ riktning. Åttioåtta personer, 47 % av de tillfrågade, svarade på enkäterna. Resultatet visar att såväl inre faktorer som yttre faktorer samvarierar med hållbart chefskap. De inre faktorerna relaterar till personlig mognad och aspekter av själv-differentiering och self-efficacy. De yttre faktorerna relaterar till organisatoriska förutsättningar. En del av de korrelerande variablerna gav med ökat värde ett ökat positivt värde på hållbartchefskapsindex. När det gäller inre faktorer är ”tilltro till egen förmåga att hantera de flesta arbetssituationer” och ”att erkänna och rätta till fel jag gjort” exempel på sådana variabler. Yttre faktorer i form av tydlighet i delegationsordning och beslutsgång, en tillit och trygghet som genomsyrar organisationsklimatet samt stöd från supportverksamhet är variabler med positivt samband med hållbart chefskapsindex. Det fanns också variabler som visar negativt samband med hållbart chefskapsindex. Inre faktorer i form av svårigheter att förstå egna reaktioner och upplevelser samt att chefen blivit så uppfylld av arbetet att hon/han inte lyssnat på eller förstått den egna kroppens signaler utgör exempel på variabler som visar negativa samband med hållbart chefskapsindex. Slutsats: För att stödja ett hållbart chefskap är det angeläget att beakta såväl insatser som stödjer chefers personliga utveckling och mognad i chefskap och ledarskap som att uppmärksamma organisatoriska förutsättningar för hållbart chefskap. Studiens resultat är i linje med aktuell kunskap från forskning inom samma fält.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)