Potentiellt cancerpreventiva effekter av Sulforafan : En litteraturstudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

Författare: Matilda Lindén; [2019]

Nyckelord: Sulforafan; chemoprevention; colon cancer;

Sammanfattning: Sulforafan är en isotiacyanat som beskrivs ha effektiva cancerpreventativa egenskaper. Kemikalien görs tillgänglig för människan genom konsumtion av korsblommiga grönsaker så som broccoli och grönkål. Cancer är vanligt, och i Sverige räknar man med att var tredje människa kommer att drabbas under sin livstid. I följande litteraturstudie var syftet att sammanställa information om på vilket sätt sulforafan påverkar koloncancerceller, samt söka evidens för att konsumtion av sulforafanrika grönsaker bidrar till minskad risk att drabbas av koloncancer. Sulforafan har cancerpreventativa egenskaper i cellkultur så som inhibering av histondeacetylas-aktivitet, inducering av cellcykelarrest och apoptos och minskad proliferation hos cancercellerna. Det minskar även uttryck av gener som är inblandade i angiogenes.Det finns inte nog med evidens om broccolikonsumtion, på grund av sitt höga innehåll av sulforafan, skulle vara cancerpreventativt hos människan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)