Hygien och bevattningsvatten: ur teknologins, växtens och marknadens perspektiv

Detta är en M1-uppsats från SLU/Horticulture (until 121231)

Sammanfattning: Flera stora utbrott med kontaminerade grönsaker har skett under de senaste åren, många människor har blivit sjuka och till och med dött efter att ha ätit färska grönsaker. Denna studie undersöker bevattningsvattnet som en faktor till dessa utbrott. Det finns olika bakterier som kan förekomma i bevattningsvattnet Campylobacter, Salmonella spp, Shigella spp, Escherichia coli (E.coli) och Listeria är exempel som behandlas i detta arbete. Litteraturundersökningen fokuserar på hur bakterier kan spridas, olika kontamineringsrisker, rekommenderade gränsvärden för hur mycket bakterier det får finnas i bevattningsvattnet samt produkter som kan vara särskilt utsatta för en kontamination. I den experimentella delen undersöks hur mängden E.coli förändras med tiden på spenat. Resultaten visar att en kraftig minskning direkt efter behandlingen sker för att sedan plana ut. Vid den sista provtagningen så ökade antalet bakterier på alla proverna, även nollprovet. Att även nollprovet ökar kan förklaras med att en spridning i närmiljön sker och kan vara viktigt att tänka på vid kommersiell odling.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)