Design av förpackning för färdiga frys- och kylrätter : Ett produktutvecklingsarbete om förpackningsdesign till färdigmat

Detta är en Kandidat-uppsats från Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Denna rapport beskriver ett projektarbete som genomförts som ett examensarbete inom utbildningen Högskoleingenjörsprogrammet i innovationsteknik och design på Karlstads Universitet. Arbetet har utförts under vårterminen 2022 och innefattar 22,5 högskolepoäng. Examinator för arbetet är Leo De Vin och handledare är Mikael Åsberg.  Projektet har utförts tillsammans med Rottneros, som producerar fibertråg till färdiga frys- och kylrätter. Uppdraget innebär en undersökning av slutkundens krav och önskemål. Med hänsyn till resultatet från undersökningen samt Rottneros möjligheter och begränsningar ska en design på ett fibertråg tas fram.  Huvuddelarna i projektarbetet var planering, förstudie, kravspecifikation, koncept och detaljutveckling. Förstudien var en central del av arbetet och innefattade metoderna enkät, intervju, litteratursökning samt experiment. Detta avsnitt av arbetet gav insikter om marknaden, vilka togs med till följande steg i projektet och användes genomgående. Funktionsanalysen och kriteriematrisen var två metoder med stor betydelse för projektet. Funktionsanalysen sammanställde alla kundönskemål medan kriteriematrisen listade alla krav kopplade till livscykelfaser och begränsningar från Rottneros.  Då det framkom stora skillnader mellan önskemålen från kund och möjligheterna samt begränsningarna från Rottneros blev slutresultatet två olika koncept. Koncept 1 är inte möjlig att sätta i produktion i nuläget, men täcker alla önskemål från kund. Koncept 2 är möjlig att i dagsläget producera, men täcker inte alla kundönskemål. Till sist skapades prototyper av båda koncepten för att ge en känsla av framför allt form och storlek på produkterna. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)