Kost och endometrios - En enkätstudie om i vilken utsträckning kvinnor med endometrios uppfattar kostfaktorers påverkan på smärttillstånd

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Författare: Sofia Karlborg; [2020]

Nyckelord: Kost; Endometrios;

Sammanfattning: Bakgrund Endometrios utvecklas när livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och på andra ställen i bukhålan. Centrala symtom vid endometrios är dysmenorré och visceral hypersensitivitet. Kostfaktorer som kan öka smärttillstånd är bland annat gluten, laktos, socker, lång tid mellan måltider, och oregelbundna måltider. Kostfaktorer som kan minska smärttillstånd är laktosfri kost, glutenfri kost, lågt sockerintag, och regelbundna måltider. Syfte Att undersöka i vilken utsträckning kvinnor med endometrios uppfattar kostfaktorers påverkan på smärttillstånd. Metod Undersökningen var av kvantitativ design med webbenkät innehållande bakgrundsfrågor, samt frågor kring kostfaktorers påverkan på smärttillstånd. Svar analyserades med Mann-Whitney U-test vid test av två oberoende grupper, och Wilcoxon signed rank test för analys av två beroende grupper. Rekrytering skedde i Facebook grupper dedikerade till endometrios. Urval av deltagare var kvinnor över 18 år med diagnosen endometrios. Resultat Deltagarna (n=127) uppfattade att kosten hade stor påverkan på smärttillstånd. Gluten, laktos, socker, fettrik mat, stora portioner och oregelbundna mål uppfattades försämra smärttillstånd mest. Kostfaktorer med störst minskning av smärttillstånd var regelbundna mål, lågt/inget sockerintag och laktos- respektive glutenfri kost. Stöd från vården kring kost vid endometrios var otillräckligt och deltagarna uppfattade att kosten inte var en del av behandling av endometrios, trots uppfattning att kosten hade kunnat ha en stor del i behandling av sjukdomen. Slutsats Deltagarna uppfattade att kostfaktorer har stor påverkan på smärttillstånd vid endometrios, och kan anses ha en större del i behandlingen av sjukdomen. Symtomvariationer och individuella upplevelser av endometrios gör det svårt att generalisera vilka kostfaktorer som påverkar alla kvinnor med sjukdomen. Symtomlindring vid endometrios är viktigt för ökad livskvalitet, och minskar vårdkostnader för individen och samhället. Mer forskning behöver därför göras för att forma en evidensbaserad kostbehandling för endometrios.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)