Vilka ägg ska man köpa – en guide för den medvetne konsumenten : – en guide för den medvetne konsumenten

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Sammanfattning: I dagens samhälle ställs vi inför allt fler val i livsmedelsaffären. Ett exempel på detta är valet av ägg, ett livsmedel som ökar i popularitet globalt. I EU finns fyra olika inhysningssystem för värphöns; inredd bur, frigående inomhus, frigående med tillgång till utevistelse och höns inom ekologisk produktion. Frågan är vilket inhysningssystem som är bäst? Den här uppsatsen belyser frågeställningen ur perspektiven välfärd, miljö och konsumentekonomi. Välfärdsmässigt har höns i inredd bur färre sjukdomar, infektioner och parasitangrepp än höns i andra inhysningssystem. De är även de mest produktiva och har lägst incidens av kumulativ mortalitet. Ekologiska höns placerar sig sämst i de två senast nämnda kategorierna. Höns som ej lever i bur har starkare muskler, bröst- och vingben än höns i inredda burar. Dock återfinns minst fall av allmänna benbrott och bröstbensdeformationer hos höns i inredda burar och flest fall av deformerade bröstben har höns i aviära system, förmodligen på grund av komplexiteten av miljön, risken för fall och eventuellt otillräcklig belysning. Höns i aviära system verkar även ha sämre fothälsa än höns i andra inhysningssystem, bäst förutsättningar för fothälsa har individer i inredda burar. Tillgång till utevistelse ger möjlighet att uttrycka hela spektrumet av beteenden, och beteendestörningar som fjäderhackning är vanligast hos frigående höns inomhus. Dessa höns verkar även vara mest stressade, och höns i inredda burar minst. Det är i nuläget inte helt klart vilket system som är mest ekologiskt hållbart. Foderomvandlingsfaktor är en viktig komponent; där är höns i inredda burar mest effektiva, och ekologiska höns minst. Ekologisk hållning av höns bidrar till en bättre biodiversitet och mindre användning av bekämpningsmedel, men bidrar mest av systemen till försurning och övergödning. Inget enskilt inhysningssystem har tydligt minst utsläpp av växthusgaser, hittills utförda studier har gett olika resultat. Den enskilt största bidragande faktorn till utsläpp av gaserna är foder, vilket är ett ämne som behöver studeras ytterligare. Ur perspektivet om konsumentekonomi är ägg från frigående höns inomhus billigast, följt av frigående höns med tillgång till utevistelse och ekologisk produktion. Undersökningen utfördes i Uppsala, februari 2018 i tre livsmedelsaffärer. Inga ägg från höns i inredda burar kunde hittas. Sammanställt finns inte ett system som är bäst ur alla synvinklar. Konsumenten bör därför ställa sig frågan om vad hen värderar, och kan med hjälp av denna guide förhoppningsvis fatta ett mer välinformerat beslut.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)