Bra mat i skolan

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Skolan, med skolmaten som instrument, har en enastående möjlighet att i positiv riktning främja goda matvanor hos eleverna. De ansvariga för skolmaten i kommunen bör därför arbeta aktivt med de råd och rekommendationer som finns för bra mat i skolan. Syftet med studien är att belysa vilken syn de ansvariga för skollunchen i en kommun har på råden ”Bra mat i skolan” och hur de följs. Fokus ligger på skolmåltidens betydelse, vilka styrdokument som finns och hur de följs, den pedagogiska måltiden samt matsalsmiljön. Den genomfördes med kvalitativa intervjuer av kommunens kostchef och rektorer i grundskolan. Resultatet visar att råden ”Bra mat i skolan” följs i stor utsträckning av kostchefen vid inköp och planering av skollunchen. Däremot följs de inte i lika stor utsträckning när det gäller den delen som rektorerna ansvar för med bland annat matsalsmiljön och pedagogiska måltider. För övrigt saknas tydliga dokument om ansvars- och arbetsfördelningen av skollunchen i kommunen samt ett fungerande uppföljnings- system. Med tanke på skollunchens viktiga betydelse för eleverna både ur inlärnings- och näringssynpunkt bör den få en högre prioritet på rektorernas agenda. Rektorerna och pedagogerna behöver få ökad kunskap om råden och integrera arbetet med skollunchen i utbildningen för att kunna förmedla goda matvanor på ett hälsofrämjande sätt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)