Konceptframtagning av kaffebryggare för kaffeentusiaster.

Detta är en Kandidat-uppsats från Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Uppdragsgivaren 3TEMP AB har visionen att med en ny produkt kunna ta sig in på hemmamarknaden för kaffeutrustning. De har planer på en produkt som fungerar som en automatisk kaffebryggare som maler kaffebönor och fyller en kopp. Företaget har lösningar för hur produktens huvudfunktioner skall fungera rent tekniskt, men behöver ett konkret koncept.  Examensarbetet är genomfört som ett projekt med en projektplan innehållande tidplan, riskhantering, organisation och filhantering. Projektet bestod av faserna: planering, förstudie, produktspecificering, konceptgenerering och utvärdering, samt konstruktion och formgivning.  Konceptet är framtaget med hänsyn till en kravspecifikation som upprättades utifrån en förstudie där användares behovs och önskemål undersöktes, samt krav från uppdragsgivaren. Förstudien har främst fokuserat på användaren för att skapa en bild av användarens behov och önskemål. Förstudien visar att en av de viktigaste faktorerna, utöver smaken på kaffet, är att produkten hålls ren och fräsch. Även ljudnivån är en faktor som användaren tänker på. För att produkten skall passa in i användarens kök har trender analyserats. Trenderna tyder på att taktila och naturnära material blir allt mer populära. Dessutom öppenhet är önskvärt eftersom det skapar förtroende för produkten.  Vid generering av koncept användes tre olika idégenereringsmetoderna slumpordsassociation, speedstorming samt brainsketching. Den förstnämnda brukades med ett möjlighetsorienterat perspektiv för att hitta mervärde för produkten. De andra två användes för att hitta konkreta lösningar på problem och funktioner. Idéerna från idégenereringarna sattes ihop till fem olika koncept. Av dessa sorterades två bort med hjälp av en relativ beslutsmatris. Av de tre återstående valdes ett koncept med hjälp av en kriterieviktsmatris och diskussion med uppdragsgivaren.  Det slutgiltiga konceptet har kända element från cafébranschen som bockade rör av rostfritt stål för utloppet, stora greppytor, och väl synliga behållare. I konceptet markeras behållaren för kaffesump med ett handtag som nås direkt från produktens utsida. Detta för att till skillnad från många andra tillverkare lyfta fram behållaren som en viktig funktion snarare än att dölja den.  Genom projektet har skisser används frekvent för att testa idéer. Det valda konceptet har testats med enkla fysiska modeller för att hitta lämpliga former och dimensioner. Efter detta gjordes en mer detaljerad fysisk modell samt en modell i CAD. Från CAD-programmet skapades bilder med genomskärning för att visa produktens layoutkonstruktion, samt en högupplöst rendering. Renderingen användes för att visa hur produkten kan se ut i verkligheten med verkliga material.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)