Vad är en vegetarian? – En kvalitativ studie gällande ungdomars syn på vegetarianer och vegetarianism

Detta är en Master-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete

Sammanfattning: Det uppskattas att 15 % av utsläppen av växthusgaser kommer frånanimalieproduktion och ett effektivt sätt för att uppnå klimatmålen är att ändra och minska vårkonsumtion av kött- och mejeriprodukter. Den vegetariska kosten har blivit allt mer populärbland dagens ungdomar och många ungdomar väljer bort köttet, det finns dock fortfarande ettmotstånd bland en del ungdomar till att äta mer vegetariskt. Denna kvalitativa studie syftar tillatt undersöka ungdomars syn på vegetarianer och vegetarianism. Data samlades in genomsemistrukturerade intervjuer med tolv ungdomar. Materialet analyserades med induktivtematisk analys som genererade i fyra huvudteman Engagemang för djur och natur,Vegetarianismens två sidor, Normbrytande eller ej, Vegetarianer är feminina och enkärnkategori: I gränslandet. Studiens resultat visar att ungdomar har en mångfacetterad ochambivalent syn där både positiva och negativa aspekter gällande vegetarianer ochvegetarianism lyfts. Då tidigare forskning främst funnit att det finns en negativ syn påvegetarianer och vegetarianism och då resultatet av denna studie visar på en mångfacetteradoch ambivalent syn hos samtliga ungdomar, kan detta tyda på att synen på vegetarianer ochvegetarianism är i förändring. Denna studie bidrar till att öka kunskapen gällande synen påvegetarianer och vegetarianism.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)