Intag av hemjärn och icke-hemjärn : Baserat på resultat från undersökningen Riksmaten 2010-11

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Johan Linder; Mikael Strangnefjord; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund Järnbrist är en av de vanligaste och mest utbredda näringsbristsjukdomarna i världen. Järn indelas i formerna hemjärn och icke-hemjärn, vilket har betydelse för graden av absorption från livsmedel. Det saknas en kartläggning av intaget av hemjärn och icke-hemjärn hos den svenska befolkningen. Syfte Att ta fram värden för innehåll av hemjärn och icke hemjärn i livsmedel, samt beräkna intaget av dessa, hos den svenska vuxna befolkningens kost. Metod Värden för hemjärn och icke-hemjärn för livsmedel har valts från den Nederländska livsmedelsdatabasen, NEVO. När värden saknats för vissa livsmedel har ett genomsnittsvärde beräknats från samma livsmedelsgrupp. Riksmaten 2010-11 har använts som underlag för att kartlägga intaget av hemjärn och icke-hemjärn hos den svenska befolkningen. Resultat Resultatet visar att medianintaget av hemjärn hos den svenska befolkningen var 1,04 mg/dag, för icke-hemjärn var medianintaget 8,54 mg/dag. För de som åt enligt den nuvarande rekommendationen från Livsmedelsverket om maximalt 500 g rött kött/chark i veckan var medianintaget av hemjärn 42 % och medianintaget av järn 82 % i jämförelse med de som hade ett intag som översteg rekommendationen. Slutsats Kvinnor har ett lägre medianintag av hemjärn än män och andelen hemjärn av totalt järnintag är lägre hos kvinnor än män. Följsamhet till den nuvarande rekommendationen om maximalt 500 g rött kött/chark kan innebära ett lägre intag av järn och hemjärn. Den största andelen som åt enligt denna rekommendation var kvinnor.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)