Utmana eller utmanas: Om läsvanor och läslust hos elever på Kulturgymnasiet

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande (KKL)

Sammanfattning: Syftet med denna uppsats är att undersöka elevers läslust på kulturgymnasiet i Luleå. Studien ska visa hur elever upplever skönlitterär läsning, på skolan och på fritiden. Studien undersöker även hur eleverna upplever förarbetet och efterarbetet inom det litterära arbetsområdet. I anslutning till detta har lärares syn på elevernas litteraturläsning och arbetet för ökad läslust undersökts. Studien jämförs även med tidigare examensarbeten, avseende ämnet läslust för att se om våra resultat skiljer sig från andra studier som genomförts inom området. Undersökningen genomfördes genom en lärarintervju, en elevintervju samt en enkätstudie som utfördes av 31 elever. De två lärarna som intervjuades undervisade i årskurserna 1, 2 och 3 och i dessa klasser genomfördes även enkätstudien. Elevintervjun ägde rum med två elever, en kille och en tjej i årskurs 3.
Resultaten visar att eleverna läser mer i skolan än på fritiden. Att ha kunskap om elevernas läsförmågor och intressen är viktigt för att kunna hitta rätt litteratur till rätt elev. I lärarintervjun framförde lärarna att man bör ha förkunskaper om elevernas läs- och skrivförmågor och hur de upplever litteratur. De anser att lärare bör ha kunskap om på vilken läsförståelsenivå eleverna befinner sig för att kunna uppmuntra eleverna till läslust. Eleverna i sin tur framförde att de uppskattar litteratur som de kan relatera till. En lärarinformant tog upp att hon försöker anpassa böckerna efter ålder, intresse och aktualiteter. Elevinformanterna upplever dock föga delaktighet i valet av litteraturen i skolan och att deras fritidsintressen inte inkluderas i undervisningen.
De slutsatser som framkommit i denna studie är att informanterna från Kulturgymnasiet i Luleå upplever att elevernas intresse för litteratur är grundläggande för att de ska känna läslust. Eleverna uppskattar om de kan relatera till och vara delaktiga i litteraturvalet i skolan. Lärares upplevelse och förhållande till litteratur är också grundläggande för att skapa positiva attityder till skönlitterär läsning bland eleverna. Eleverna anser att lärarna kan förmedla intresset genom att ha inspirerande presentationer av litteraturen samt tydligt förklara syftet med läsningen, för att på så sätt kunna uppmuntra och skapa engagemang.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)