Spårbarhetsarbete i livsmedelsbranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Konsumenters matsäkerhet har blivit ett aktuellt ämne i samhället. Efter ett antal skandaler inom matsystemet har debatter om matsäkerhet och matfusk uppkommit. Skandaler som framkommit är bland annat livsmedel som inneburit en fara för konsumenter, eller vilselett konsumenter genom felaktiga påståenden om innehåll eller ursprung. I studien har vi definierat svårigheter och brister i spårbarhetsarbetet inom livsmedelsbranschen. Studien har svarat på frågeställningarna hur aktörer inom matsystemet upprättar spårbarheten inom sina livsmedelsföretag, hur deras arbete kring en risk ser ut och hur de ser på sitt eget spårbarhetsarbete. Studien har ett systemteoretisk förhållningsätt, där semistrukturerade intervjuer hölls med två kvalitetschefer inom producerande livsmedelsföretag samt två kvalitetschefer från grossister inom livsmedelsbranschen. Resultatet av datainsamlingen visar att livsmedelsföretagen kontinuerligt jobbar med spårbarhet men att de har olika rutiner och förhållningsätt för att säkerställa att deras livsmedelsprodukter är säkra att konsumera. Informanterna i studien påtalar också vikten av god kommunikation i hela matsystemet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)