Gåsproduktion : uppfödning av gässlingar fram till slakt

Detta är en M1-uppsats från SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

Sammanfattning: Gåsproduktionen i Sverige har de senaste åren varit fallande i antal slaktade gäss, antalet uppfödare har också minskat i antal och i dagsläget återstår numera endast ett par större producenter. Det som är känt om produktionsformen och samtidigt nedskrivet i svensk litteratur är inte så omfattande. Vill man skaffa sig mer kunskap om produktionen får man vända sig till personer som är aktiva eller har varit verksamma inom uppfödningen för att få information. Marknaden för att sälja gäss är begränsad och är koncentrerad till främst Skåne. Trots att det är en liten marknad är där oftast brist varje år på svenskproducerad gås. Detta ger utrymme och möjlighet för både existerande och blivande producenter att ta bra betalt för sina gäss. Priset på gås som producenter fick varierade 2011 mellan 80-130 kronor per kilo slaktad vikt. Gåsproduktion har därmed förutsättningar för att ge ett bra ekonomiskt resultat men då det inte finns några officiella kalkyler att tillgå, så är det svårt att skapa sig en uppfattning om hur ekonomin i uppfödningen ser ut. För att få svar på hur ekonomin i uppfödningen ser ut och vad man behöver tänka på i övrigt för att föda upp gäss har intervjuer med uppfödare varit en källa som gett mycket information. Att starta uppfödning av gäss kräver inga större investeringar varken ekonomiskt eller material mässigt, det som var svårast att lösa var själva stängslet som gässen behöver ha runt sin hage. Har man bara någorlunda bra förutsättningar som en byggnad med tillhörande mark som man har möjlighet att arrendera till en rimlig kostnad, så har produktionsformen goda förutsättningar att lyckas. Det som är svårt att avgöra är hur mycket tid man behöver lägga ner arbetsmässigt. Svårigheterna består av att det skiljer sig från fall till fall och samtidigt inte finns några framräknade resultat, liknande de som finns i andra djuruppfödningar som gris eller nöt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)