Smaken av fjäll : en studie av samisk matproduktion för framtida utmaningar

Detta är en Magister-uppsats från SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Sammanfattning: Genom regeringens satsning Matlandet Sverige har Sametinget fått medel för att satsa på den samiska maten. Satsningarna har bidragit till att placera den samiska maten på den svenska matkartan, men en tydlig och gemensamt förankrad framtidsstrategi för den samiska maten har saknats. Denna examensuppsats för Agronomprogrammet med landsbygdsutveckling som inriktning ämnar skapa en bild av vad den samiska maten är för samerna, samt hur samerna i framtiden ska marknadsföra och profilera maten. Samer är Europas enda ursprungsbefolkning och en stor del av deras identitet kretsar kring rennäringen och den traditionella kulturen kring renen. Exploateringar och det instrumentella samhället hotar rennäringen och samernas traditionella leverne. Sápmi är en gastronomisk region med stark terroir i maten, vilket betyder att maten bär på ursprung, historia, platsbundenhet och kultur. Egenskaper som gör maten eftertraktad bland utvalda grupper i samhället. Att hitta dessa grupper som inom sitt kulturella kapital får smak för den samiska maten och marknadsföra maten med de starka mervärden den bär på är de viktigaste kanalerna för att arbeta vidare med spridandet av samisk mat.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)