BeeFarm : Innovativ hållbarhetstjänst för ökad matproduktion genom pollinering

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Högskolan i Halmstad/Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

Sammanfattning: Idéerna till BeeFarm startade under våren 2020 med en strävan efter att lösa en av världens största utmaningar. Utmaningen som vi står inför är att pollinerande insekter såsom bin minskar. Färre bin hotar den globala livsmedelsproduktionen då 75% av all mat som produceras i världen är beroende av insektspollinering.  Efter flera iterationer för att hitta en affärsmässig lösning som kan öka pollinering identifierades problem för bönder, biodlare och företag. Projektgruppen har under det senaste året genomfört ett stort antal djupgående intervjuer med bönder, biodlare, företag, forskare och experter där problemen validerats. Bönder och odlare av kommersiella grödor är pressade med låga marginaler i sina verksamheter och behöver förbättra sina skördar. Biodlare som driver biodling som företag vill skala upp sin verksamhet men har svårt att skapa lönsamhet. Samtidigt kämpar hållbarhetsdrivna företag med att hitta konkreta och mätbara projekt för att bredda sitt hållbarhetsarbete. Lösningen som har utvecklats för att lösa alla parters problem är en ny projektbaserad hållbarhetstjänst där BeeFarm koordinerar mätbara pollineringsprojekt som företag kan använda och kommunicera som en del av sitt hållbarhetsarbete. Ett första pollineringprojekt har därför utformats för att testa lösningen och affärsmodellen. Pilotprojektet genomförs tillsammans med betalande kunder där ett biodlingsföretag har placerat ut brandade bikupor vid en bondes rapsfält utanför Halmstad. Projektet är ett första praktiskt försök med stöd från forskare och experter för att mäta vilken skillnad som skapas genom att placera bikupor för pollinering av raps.  Pilotprojektet är BeeFarms första projekt i hållbarhetstjänsten och ligger som grund till den fortsatta utvecklingen mot att bli ett snabbväxande företag. Genom att skapa värde till bönder, biodlare, företag och samhället kan matproduktionen ökas genom pollinering. Det skapar förutsättningar för att både vår och kommande generationer kan fortsätta mättas med näringsrik mat.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)