Har fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt på fasteblodglukos hos vuxna?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: Har fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt på fasteblodglukos hos vuxna? Författare: Iman Issa och Nicole Andersson Handledare: Klara Sjögren Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-26 Bakgrund: Diabetes är en av de främsta dödsorsakerna, vars förekomst ökar med stigande ålder. Övervikt, fetma samt en låg fysisk aktivitet ökar risken att drabbas av diabetes. Det finns starka vetenskapliga evidens för att fiberrika vegetabiliska livsmedel bidrar till minskad risk att insjukna i typ-2 diabetes. Vissa studier tyder på att kimchi, en traditionell koreansk fiberrik sidorätt, har flera hälsofrämjande effekter på vissa metaboliska parametrar. Syfte: Sammanställa den befintliga vetenskapen om intag av fermenterad kimchi jämfört med färsk kimchi har en sänkande effekt på blodglukos hos vuxna. Sökväg: Litteratursökningen är utförd i databaserna PubMed och Scopus. Sökningen genomfördes 2021-03-23. Sökord i form av MeSh-termer och fria sökord användes. Urvalskriterier: RCT-humanstudier på engelska med fri tillgång till fulltext. Studiepopulation var vuxna över 18 år. Studier undersökte effekt av fermenterad kimchi jämfört med färsk kimchi. Studier som är utförda på djur, samt studier som är kortare än fyra veckor exkluderades. Datainsamling och analys: Litteratursökningen medför totalt 17 stycken träffar. Sex stycken studier (PubMed n=3, Scopus n=3) inkluderades för vidare granskning för dubbletter (n=3). Tre studier uppfyllde inklusionskriterierna och genomgick en kvalitetsgranskning (SBU:s mall) samt evidensgradering (GRADE). Resultat: Studierna inkluderade totalt 66 deltagare, varav 14 män och 52 kvinnor. Studiernas interventionslängd varierade mellan åtta och 20 veckor. Två av tre studier tyder på att fermenterad kimchi har en positiv effekt på fasteblodglukos, dock endast en av studierna hade ett signifikant resultat. Den tredje studien har inte påvisat någon minskning på fasteblodglukos. Samtliga studier bedömdes vara av medelhög studiekvalitet. Slutsats: Det finns låg (++) vetenskaplig evidens för att kimchi i färsk eller fermenterad form har en positiv inverkan på fasteblodglukos hos vuxna. De inkluderade studierna presenterade heterogena resultat, vilket tyder på att fler interventionsstudier som undersöker kimchis effekt på fasteblodglukos är av intresse.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)