Hälsoskatt på livsmedel i Sverige : Kan en riktad skatt mot skadliga fetter styra konsumtionen mot mer hälsosamma livsmedelsval?

Detta är en Magister-uppsats från Umeå universitet/Nationalekonomi

Författare: Petra Segerbrant; [2018]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Denna studie undersöker om ekonomiska styrmedel kan påverka konsumtionen av livsmedel som innehåller en hög andel mättat fett och transfetter samt om konsumtionen kan riktas mot mer hälsosamma livsmedelsval och därigenom förbättra folkhälsan. Datamaterialet som ligger till grund för analysen är aggregerat tidsseriedata över konsumtion, livsmedelsförsäljning och konsumentprisindex. Sex livsmedel analyseras; rött kött, chark, fjäderfä, smör, margarin och olja, där fetterna och köttprodukterna analyseras i separata modeller. Med hjälp av LA/AIDS-modellen estimeras elasticiteten för de olika varorna vilket sedan används vid simulering av olika skatte-och/eller subventionsreformer. Simuleringen utförs för att analysera effekten av de olika ekonomiska styrmedlen på konsumtionen av de olika livsmedel samt om för att se om någon hälsoeffekt är att vänta. Resultatet för studien visar att det går att påverka konsumtionen av livsmedel samt att konsumtionen kan styras mot mer hälsosamma livsmedelsval.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)