Svenska livsmedel inom kommunal sektor : en kvalitativ intervjustudie i utvalda landsbygdskommuner

Detta är en M1-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Befolkningstätheten ökar och det blir allt fler människor att försörja med mat. Svensk livsmedelsproduktion skapar en levande landsbygd och ett stabilt näringsliv. Livsmedelsstrategin som beslutades 2017, är ett hjälpmedel med riktlinjer för Sveriges kommuner för att underlätta upphandlingen av svenska råvaror. Det finns många lagar som skall följas i den offentliga upphandlingen och det juridiska språket anses vara komplicerat och ibland svårtolkat. Denna studie går ut på att öka förståelsen och kunskapen om självförsörjningsgraden av svenska råvaror inom kommunal sektor. För att undersöka detta har vi i vår studie använt oss av en kvalitativ metod med semistrukturerade interjuver över zoom och telefon. Studien har undersökt hur kommunerna bland annat påverkas av den offentliga upphandlingen och vilka hjälpmedel det finns för kommunerna att upphandla svenskt. För att begränsa studien har fem semistrukturerade interjuver genomförts med forskningsfrågor. I studien framgick det att kommunerna upplever att det finns svårigheter att upphandla vissa kategorier av livsmedel. Kommunerna försöker köpa in svenska råvaror efter säsong och hitta lokala producenter. De intervjuade kommunerna har hittat möjligheter för att kringgå den offentliga upphandlingen för att öka andelen svenska råvaror inom den kommunala sektorn.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)