Förändringsledning vid LKAB: Implementering av 5S, ett verktyg inom ledningsfilosofin Lean

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sammanfattning: I dagens företagsklimat har kraven på produktionskapacitet i tillverkande företag blivit allt högre. Förändringar i och utanför produktionen blivit mer dynamiska och komplexa och företagen måste säkerställa ständig och hållbar utveckling av produktionen. Idag är ett vanligt förändringsinitiativ Lean, vilket är ett begrepp som innehåller både filosofi och principer samt kvalitativa och statistiska verktyg. Men ett stort antal av förändringsinitiativen misslyckas och företag som tidigare vunnit pris för operationell excellens klarar i många fall inte av att upprätthålla utvecklingen. För att lyckas med förändringar verkar det alltså krävas något mer – inte bara ett systematiskt ledningskoncept, som till exempel Lean.
De senaste åren har LKAB satsat på ett antal förändringsinitiativ som syftar till att skapa en mer medveten kultur för att nå de uppsatta målen enligt den framtagna strategin. I denna studie analyseras initiativen ”Ordning & Reda”, ”Säkerheten först”, ”Målnedbrytning” samt ”Processoptimering KUJ”, vilka alla riktar sig till de något av de fokusområden som är upptagna i strategin.
Syftet med detta arbete är att studera implementeringen av Ordning & Reda för att nå ökad förståelse för hur förändringsarbete genomförs på LKAB idag och att identifiera möjliga förbättringsområden för att lyckas med implementeringen av metoden 5S, samt förändringsinitiativ på LKAB generellt.
I analysen av Ordning & Reda genom förändringsmodellerna uppdagas ett behov av att arbeta med förändringsstil och roller i förändringsarbetet, samt faktorerna tid, bevarande, kapacitet, beredskap och kraft/makt. Flera av de jämförande intervjuerna tyder på att det är svårt att se den röda tråden, den sammanhållande kraften och tankesättet bakom förändringsinitiativen.
LKAB rekommenderas att utgå från ett holistiskt synsätt för att sammanlänka och
samarbeta kring olika förändringsinitiativ inom företaget. En framgångsfaktor kan vara att skapa en struktur för det fortsatta förbättrings- och förändringsarbetet för att förbättra processernas utfall samt arbetssituationen för framför allt cheferna i verksamheten. Implementeringen av arbetssättet för Ordning & Reda och 5S kan ej anses vara karaktäristiskt för förändringsarbete
på LKAB när det jämförs med de andra tre förändringsinitiativen. Båda de använda förändringsmodellerna, Förändringskalejdoskopet och DICE ramverk, fungerar väl både när det gäller att planera för förändringsarbetet och att utvärdera det i efterhand. Att lägga mer fokus på planering och utvärdering gör att LKAB ökar möjligheten att vara en lärande organisation.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)