Mjölkkor i köttdisken? : En flermetodsstudie om konsumentens och producentens tankar kring nötkött samt hur alternativ produktion går till och smakar.
Sammanfattning: Bakgrund Det har kommit nya rekommendationer om minskad köttkonsumtion, för hälsan och en hållbar produktion. Kött har funnits i kosten länge och innehåller hög-kvalitéts protein. Samtidigt har medvetenheten kring hållbar köttkonsumtion ökat bland konsumenter. I Sverige konsumeras också stora mängder mjölkprodukter som kommer från de 304 397 mjölkkor som finns i landet.Syfte Att undersöka vilka faktorer som är viktiga för konsumentens val av nötkött, hur alternativ produktion av nötkött går till, samt hur det påverkar smak och kvalité.Metod En webbaserad enkät till konsumenter (n=197) angående deltagarnas konsumtion och tankar kring nötkött. Intervju med ägarna till ett jordbruksföretag med ett alternativt sätt att jobba med pensionerade mjölkkor innan slakt. Som en kompletterande metod användes ett smaktest med ryggbiff från mjölkkor.Resultat Deltagarna ville ha svenskt nötkött från djur som blivit bra behandlade. Rekommendationer kring minskad konsumtion av nötkött var välkänt bland deltagarna och de som var medvetna om rekommendationerna hade i större utsträckning ändrat sina matvanor (p<0,040). Intervjun beskrev ett alternativt sätt att slut-föda pensionerade mjölkkor på en ren gräsdiet av lokalt odlat gräs. Detta gav ökad muskelvikt, förändrad smak och bättre möjligheter att ta tillvara en, i ägarnas ögon, outnyttjad resurs. Smaktestet visade ingen signifikant skillnad i gillande överlag av två olika biffar från mjölkko.Slutsats Svenskt kött från djur som blivit bra behandlade var det viktigaste för deltagarna och går i linje med alternativt produktionssätt av pensionerade mjölkkor. Medvetenhet om rekommendationerna fanns, men endast en tredjedel hade ändrat sina matvanor. Deltagarna hade en positiv inställning till ett högre pris för kött. Kanske kan ett högre pris vara fördelaktigt både för minskad konsumtion och ett mer hållbart produktionssätt.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)