“Grismjölk finns det också, men det äter inte vi så ofta” : Vad förmedlar pedagoger till förskolebarn om mat, en observationsstudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Johanna Hill; Anna Vahlstedt; [2017]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: ​Barn kan lära sig goda matvanor tidigt och förskolepedagoger har en stor möjlighet att påverka inlärningen. Tidigare studier visar att pedagoger ibland känner sig osäkra över hur måltiden ska integreras i verksamheten och vad som ska förmedlas till barnen.  Syfte:​ Att undersöka vilken information kring mat och måltider pedagoger förmedlar till förskolebarn under lunch och mellanmål.  Metod och material: ​Data har samlats in genom 20 observationer på 13 pedagoger på en förskola under lunch och mellanmål under en vecka. Datan har därefter analyserats genom tematisk analys. En enkät angående pedagogernas utbildning delades också ut och visade att kost överlag inte ingått i pedagogernas utbildning men att de vidareutbildats via förskolan. Resultat: ​Fyra teman identifierades: ​kunskap om matens egenskaper och ursprung ​ (hur man äter vissa livsmedel och namn på livsmedel och maträtter), ​regler och normer kring måltiden, (uppförande vid matbordet), ​en grund för goda matvanor​ (mängden mat och variation på tallriken)​ ​ och​ kunskap med maten som hjälpmedel ​ (pedagogerna använde maten som ett pedagogiskt verktyg). Slutsats: ​Den information som förmedlades kan enligt tidigare litteratur främja hälsosamma kostvanor hos barnet och med fördel läras ut under pedagogisk måltid. Dock saknades information relaterad till främjande av hälsosamma kostvanor varför en mer komplett informationsförmedling förslagsvis bör vara målet vid kommande satsningar på informationsförmedling från pedagoger.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)