Minimera matsvinnet, maximera måltidskvalitén - En kartläggning över matsvinnet inom äldreomsorgen

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Den vanligast förekommande definitionen av matsvinn är: livsmedel som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Myndigheter kopplade till området skriver om miljömässiga och ekonomiska vinster av att reducera matsvinnet. Tidigare forskning har visat att matsvinn finns och det konstateras att man genom minskning av matsvinnet kan öka måltidskvalitén. Denna studien startade genom ett samarbete med äldreomsorgen i Trollhättans kommun. Aktionsforskning som tillvägagångssätt gjorde att vi genom studien kunde engagera deltagarna i både problemformulering, kartläggning och reflektion. Problemformuleringen utformades gemensamt och då man tidigare inte mätt sitt matsvinn blev detta studiens område. ”Finns det matsvinn?”, ”Hur stort matsvinn är det?” och ”Vad beror matsvinnet på?” var frågorna som ställdes i syfte att starta en kartläggning av matsvinnet. En kartläggning som kan vara till hjälp för vidare arbete mot minskning av matsvinn. Genom mätningar av matsvinnet gavs svar på frågan om det fanns matsvinn samt hur stort det var. Frågan om orsaker till matsvinnet undersöktes genom observationer. Genom observationerna framkom olika faktorer som bidrar till matsvinn: bristande planering av portioner, hantering av livsmedel, måltidskvalité, kunskap och kommunikation. Mätningarna visade att det fanns ett genomsnittligt matsvinn på totalt 27 %. Det största matsvinnet var serveringssvinnet. Köken tillagade betydligt mer mat än vad som krävdes för antalet serverade portioner. Mätningarna gav deltagarna en verklighetsbild som inte stämde helt överens med tidigare tankar kring omfattningen av matsvinnet. Det konstateras att matsvinn finns i en nivå som bör uppmärksammas. Deltagarna bör gå vidare i processen genom att utveckla åtgärder samt fortsätta sin kartläggning. Genom utökad kunskap, noggrannare planering och bättre kommunikation, som leder till ett minskat svinn, kan de förbättra måltidskvalitén.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)